Författarna

Författarna

Abdulhakim Abdi - eller "Hakim" som han kallas av vännerna – är miljöforskare och har doktorerat i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet. Idag forskar han på hur långvarig torka i regnfattiga områden påverkar klimatet, och har arbetat i åtta länder på tre olika kontinenter. Abdulhakim är bosatt i Malmö sedan 2013 och har varit ivrig fågelskådare sedan han var fjorton år gammal. I Malmö ses han ofta när han är ute och fågelskådar om helgerna i något av stadens många grönområden. Han brinner för att introducera fågelskådning till så många som möjligt, och särskilt till de som idag inte är så väl representerade i fågelskådarkretsar.


Under 2020 när Covidpandemin härjade som värst upptäckte han att fågelskådning var ett fantastiskt sätt att umgås och vara social med människor utomhus, samtidigt som man kunde hålla distansen. Det var så konceptet ”Birding Therapy” uppstod.

Foto: Privat

Lina Arvidsson är författare, skrivpedagog och estradpoet. Hon debuterade 2012 med ungdomsboken Det borde finnas regler och hennes senaste bok, diktsamlingen Vänligen bygg inga berg - betraktelser från kassan har fått flera priser och mycket uppmärksamhet. Lina har varit aktiv inom poetry slam-scenen både som tävlande poet och som arrangör, och använder sig ofta av poesi i sina workshops.

Foto: Julia Lindemalm

Anna Braw är född 1975 och bosatt i Malmö. Hon är författare, redaktör och förläggare.  Som författare har hon arbetat med barnböcker, som översättare samt med crowd-sourcing-böcker – det vill säga böcker som till stor del består av material som människor har delat med sig av. Det är genom crowd-sourcing hon har ställt samman de populära receptböckerna Fester med resterBaka med årstiderna -- klimatsmart och till många och Sopplunch -- klimatsmart och för många, om att äta hållbart och klimatvänligt, där gemenskap och medmänsklighet är ett stort tema.

Foto: M. Aronson

Merima Dizdarević är född 1983 i Jugoslavien (Bosnien och Hercegovina) och bor
idag i Malmö. Dizdarević arbetar med en multidisciplinär och flerspråkig konstnärlig
praktik och har en masterexamen i litterär gestaltning från HDK Valand. långt från
ögat långt från hjärtat är hennes debut.

Foto: David Möller

Eskil Fagerström (f 1971) är författare och journalist på Sydsvenskan. Hans senaste bok, Italiens moderna historia, utkom 2020. Under utgivning är ytterligare en bok om Italien, som skildrar landets väg mot fascismen under åren efter första världskriget.

Foto: Ingemar D Kristiansen

Anja Gatu, född 1982, är journalist och barnboksförfattare, bosatt i Malmö. Hon har gett ut tio böcker om sport, en fackbok för mellanstadiebarn om klimatet och skriver den populära serien om Kattspionerna på Rosengård.

Foto: Emma Larsson

Keywan Karimi är en prisad manusförfattare och dokumentärfilmare med kurdisk bakgrund som är född 1985 i Iran. 2013 greps Karimi i samband med en visning av dokumentärfilmen Writing on the City, som skildrar graffitti på Teherans fasader under tre decennier. 2015 dömdes han till sex års fängelse och 223 piskrapp för att ha ”kränkt islamistisk helighet och propaganda mot systemet” genom sina filmer. Tack vare stora insatser från PEN och det internationella filmsamfundet släpptes han ur fängelse 2017. Idag är Keywan Karimi Malmö stads första fristadsstipendiat inom området film, och under sin tvååriga vistelse planerar han att fortsätta arbetet med en ny dokumentärfilm  som undersöker en låda med anonyma fotonegativ han hittat och som är tagna mellan 1920-1940 i Europa.

Foto: Ali Ehsani

Vilska Lindgren är född 1989 och bosatt i Malmö. Hon är en välkänd profil på Malmös kulturscen som sysslat med allt från spoken word till stand up och wrestling. Hon har roat och guidat publiken på flertalet scener runt om i Sverige sedan början av 2000-talet och har hållit workshops i kreativt skrivande i snart femton år.

Foto: Okänd

Anna Lundvik (f. 1990) är litteraturkritiker i HD/Sydsvenskan och redaktör för Lyrikvännen. Hon har också publicerat några noveller, senast i 20TALs nummer om 20-talisterna. 2021 mottog hon stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne.

Foto: Agnes Hebert Jagrelius

Petra Mölstad är född 1972, boende i Malmö. Hon har gett ut fyra diktsamlingar; Införsel förlaget Glas (2013). Omloppstid förlaget Trombone (2015). Vi har hägn Anti förlag (2017) samt Din disciplin. Anti förlag (2020), samt exempelvis publicerats i antologierna Om detta sjunger vi inte ensamma och Berör och förstör. Petra är skrivpedagog på Österlens Folkhögskola samt skriver på diktsamlingen Landskapskynnen."

Foto: Casia Bromberg

Tuija Nieminen Kristofersson, författare och fil.dr., är född i Finland och flyttade som tonåring till Sverige. Hon har gett ut flera diktsamlingar såsom Björnboken (1995), dikt i D:ets mage (2000) och Scharlakan (2013) och har medverkat på kultursidor, i Sveriges Radio, i tidskrifter och antologier. Hon har fått pris bl.a. från Kulturfonden Sverige-Finland och stipendier från Svenska Akademien och Samfundet De Nio. Två av hennes böcker har varit nominerade till Finska radions lyrikpris Den dansande björnen. Förutom avhandlingen 2002 om diskoteksbranden i Göteborg 1998 har hon publicerat rapporter och artiklar inom sitt forskningsområde.

Foto: Privat

Kristina Sigunsdotter skriver böcker för unga och vuxna, poesi, låttexter och dramatik. För boken Humlan Hanssons hemligheter belönades hon med Augustpriset – årets svenska barn- och ungdomsbok. Hennes böcker har sålts in till länder världen över och hon har hyllats av bland annat New York Times, som skriver: “Det finns en speciell intensitet i unga kvinnliga vänskaper som sällan skildras i litteraturen, än mindre i barnlitteraturen. Men Sigunsdotters ärliga röst och Erikssons sofistikerade och generöst distribuerade konst går samman för att hedra passionen för dessa vänskaper, och smärtan som följer med deras upplösning.” Just nu är Kristina Sigunsdotter aktuell med trilogin Bims värld och i höst kommer den tredje och sista delen om Humlan Hansson.

Foto: Johan Agorelius

Patrik Svensson är född 1972 och bosatt i Malmö. Hans debutbok Ålevangeliet har sålts till över trettio länder och hyllats av såväl svensk som internationell press. 2019 tilldelades den Augustpriset i facklitteratur; i USA har Ålevangeliet blivit utvald av Publishers Weekly till en av 2020 års bästa böcker samt nominerats till Good Reads Choice Awards 2020 och Carnegie Medal of Excellence 2021. Nu är han tillbaka med en bok om människorna som utforskat, kartlagt, försökt förstå och lägga havet under sig. Den lodande människan handlar om havets lockelse, om den där uråldriga drivkraften som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav.

Foto: Emil Malmborg

Mats Söderlund (f. 1965) är författare, poet och socionom, född i Sundsvall, uppvuxen i Skellefteå, bosatt i Gustavsberg. Sedan debuten 1992 har han publicerat ett tjugotal böcker och erhållit ett flertal priser och stipendier för sina verk. Söderlund brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. I hans poesi tar sig naturen ofta skrämmande och hotfulla drag. Handboken Skriva poesi utkom 2017. Åren 2018-2020 utkom klimatfantasy-trilogin Ättlingarna som utspelar sig i norra Sverige och världen. Söderlund har även varit ordförande för Sveriges Författarförbund samt ledamot av Svenska Unescorådet

Foto: Göran Segerholm

David Zimmerman (f. 1993) är poet och redaktör för Lyrikvännen. Han debuterade 2017 med Mal (Förlaget Anti) och gav 2019 ut diktboken 
Ljus och strålning (Albert Bonniers förlag). 2019 fick han Samfundet De Nios Julpris.

Foto: Agnes Hebert Jagrelius

Niklas Åkesson, född 1972 och bosatt i Malmö, är linjeledare på Skurups Folkhögskolas skrivarlinje och debuterade år 2000 med en novellsamlingen Malmöitens 115:e dröm. 2014 gav han ut diktsamlingen Sokrates död på CLP Works, samma förlag som nu ger ut Öga Jur Öga. Diktsamlingen utgår från posthumanistiska tankegångar, och ställer frågan om det finns ett annat sätt att leva som människa. Går det att leva med djur, och ”bli” djur – och samtidigt fortsätta vara människa? Niklas Åkesson är också verksam konstnär och filmare med performancegruppen Teater ONT.

Foto: Katja Åkesson

Ann Lingebrandt, (född 1975) är litteraturkritiker i HD-Sydsvenskan och redaktör, med särskild inriktning på poesi. Hon sitter i juryn för Sveriges radios lyrikpris. 2011 gav hon ut Stella Kleve - Det moderna genombrottets enfant terrible (H:ström).

Foto: Okänd

Karin Nykvist är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, kritiker och skribent, oftast i Sydsvenskan. I sin forskning har hon
framför allt intresserat sig för samtida poesi, flerspråkighet i nordisk litteratur samt för barnet och barndomen som litterär konstruktion. Hon
har publicerat texter om flera vitt skilda ämnen, så till exempel om Barbro Lindgren som poet, hiphoplyriken i Sverige och poesins alla
rosor.

Foto: Okänd